TELC Nyelvvizsga Vélemények Tapasztalatok

Egyre több kérdés érkezik hozzánk az államilag elismert, középfokú angol nyelvvizsgákról, mivel egyre több embernek van szüksége rájuk- diplomához, munkához, külföldi munkához. Nézzük, miben különbözik a TELC nyelvvizsga a többi vizsgatípustól.

Hol ismerik?
Nemcsak államilag elismert, de Európa szerte elismert nyelvvizsga, németországi központtal. Így természetesen az Európában tanulni vagy dolgozni vágyóknak akár ez lehet a legmegfelelőbb választás. Nem annyira tekintélyes, mint a Cambridge First Certificate, viszont nem is annyira nehéz.

Pontozás.
A pontozás korrekt és amennyire csak lehet, objektív. A feleletválasztós kérdések javítása egyértelmű- vagy helyes betűt adtál meg, vagy nem. A szubjektívabban pontozható részre, a levélírási feladatra, pedig három ember véleménye alapján kapsz pontot. Minden Magyarországon megírt tesztet először két itthoni tanár javít, majd kiküldik a papírokat Németországba, ahol egy ottani kollégának is jóvá kell hagyni az eredményt.

Mi a legnehezebb benne, és mi a legkönnyebb?
A nehézséget, mint minden középfokú nyelvvizsgánál általában, a szókincs jelenti a legtöbb embernek. Sajnos az iskolában elég kevés szó épül be az aktív szókincsünkbe. Egészen más egy-egy dolgozatra megtanulni ötven szót, mint azokat helyesen is alkalmazni. Tehát, ha célod letenni egy nyelvvizsgát, kezdj el minél előbb ‘aktívan’ foglalkozni a szavakkal, kifejezésekkel.

Hogyan?
Olvass könyveket és blogokat a kedvenc témádban angolul, és szólj is hozzá a beszélgetésekhez különböző fórumokon. Tölts le appeket a telefonodra, játékokat a gépedre- bármit, ami rávesz arra, hogy napi rendszerességgel foglalkozz a nyelvvel. Nézd a kedvenc sorozataidat angolul. Önkéntelenül is ragadni fognak rád a szavak.

Nyelvtan.
A TELC-ben elhanyagolható a ‘nyelvtani’ számonkérés. Úgy tesztelik a tudásod, hogy megnézik mennyire vagy jó mondatalkotásban. A Language Elements részben a szövegben lévő lyukakba kell a helyes szót beírni. Ezt sokan nyelvtanként értelmezik, de szerintem ez a rész is inkább a szókincsre megy rá- elöljárószavak, vonzatok, végződések.

Az Olvasott Szövegértés rész hosszú, így ha túl sok a szövegekben az ismeretlen szó, kapkodás és hibázás lehet a vége. A Hallott Szövegértés nem nehezebb, de nem is könnyebb, mint más nyelvvizsgáknál; túl sok ismeretlen szó esetén, itt is sok múlhat a szerencsén.

Levélírás.
Ahol leginkább előtérbe kerül a nyelvtan, az a levélírás, hiszen ‘nyelvtan’ nélkül nem fogsz tudni kerek, értelmes mondatokban fogalmazni. Ez a rész viszont nagyon is jól begyakorolható, mivel csak 5-10 levéltípus van (panaszlevél, állásra jelentkezés, foglalás stb).

Szóbeli.
A szóbeli vizsgán ‘aki mer, az nyer’. Tehát, aki meg mer szólalni és sikeresen elvégzi a három feladatot, az nem fog megbukni. Ezekre a feladatokra is jól fel lehet készülni: másfél percig kell beszélni egy témában (pl. könyv, film, sportesemény, nyaralás, egy jóbarát), majd meg kell vitatni egy cikk tartalmát és meg kell szervezni egy eseményt a másik vizsgázóval. Ha nem akad el a beszélgetés és megértetitek magatokat a másikkal, átengednek. Természetesen, ha elemi hibát elemi hibára halmoztok, akkor van rá némi esély, hogy ne menjetek át, de tapasztalatom szerint, aki eljutott arra a szintre, hogy megpróbálja a vizsgát, annak általában nincs ezzel gondja.

Tehát.
Ha a szókincs nem a gyengétek és pár órát el tudtok tölteni egy tapasztalt tanárral, aki ellát benneteket hasznos tippekkel és tanácsokkal, akkor minden esélyetek megvan arra, hogy letegyétek a TELC B2 nyelvvizsgát. Amennyiben csak ‘az egyik fele’ sikerülne, legközelebb csak azt a részt kell letenni, ami nem jött össze elsőre.

Aki szeretné megtudni, eljutott-e már arra a szintre, hogy érdemes legyen megpróbálnia a vizsgát, az töltse ki ezeket a teszteket (hanganyag) és ellenőrizze a válaszait a megoldókulcs segítségével.
Ha kérdésed van, esetleg megosztanád velünk a személyes tapasztalataidat, írj kommentet. Segítsünk egymásnak, hogy minél több embernek sikerüljön a vizsga!

ONE-TO-ONE SKYPE LESSONS WITH AN AMERICAN OR BRITISH ENGLISH TEACHER

Other schools teach you grammar rules
MyEnglishTeacher.eu helps you to become a confident English speaker

Szerző: Makkos Melinda

Get Our Cool English Lessons For Free
  • Join over 10.000 subscribers
  • Get super materials and tips
  • Don’t waste your time