Mi A Baj A Nyelvtannal? És Mi a Megoldás, Ha Idegen Nyelvet Tanulsz

Ha most kimennénk az utcára, és megkérdeznék néhány embert az utcán, hogy szerinte mit jelent jól megtanulni egy idegen nyelvet, fogadok, bőven lenne köztük olyan, aki azt mondaná: tudni kell a nyelvtant, meg a szavakat, és jó esetben hozzátenné, hogy beszélni is tudni kell.

Pedig a nyelvtan vagy a szókincs „csak” úgynevezett mikrokészségek – ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fontosak, hanem azt, hogy ők csak a nagyobb makrokészségeket szolgálják: az olvasásértést, a hallásértést, a beszédet és az írást.

Egy idegen nyelven azért tanulunk meg, hogy KOMMUNIKÁLNI tudjunk, a kommunikáció pedig mi másból állna, mint az írott és hallott szöveg megértéséből és (szóban vagy írásban) egy szöveg közléséből.

És ez a legfontosabb, minden ennek a négy készségnek van alárendelve. Persze előfordulhat, hogy valaki mondjuk csak olvasni akar egy nyelven, mert a Peruban őshonos jázminpakóca a kedvenc hobbinövénye, és elég, ha csak azért tud spanyolul, mert megrendelte a szaklapokat.

De azért nehéz teljesen elválasztani, egymástól függetlenül gyakorolni ezeket a készségeket. A kommunikáció során a legtöbbször a beszédet használjuk, így ezt nagyon fontos gyakorolni (de persze semmit sem ér megfelelő hallásértés nélkül…És még a jázminpakócás emberünk is el akarhat menni egyszer egy konferenciára).

Az is elég valószínű, hogy az anyanyelvi és idegen nyelvi készségeink között hasonlóságok lesznek. Tihamér például nem a szavak embere, a legtöbb kérdésre 3-4 szóban válaszol, ha muszáj. Nem valószínű, hogy olaszul az asztal alá beszélné a partnerét… Karolinának viszont be nem áll a szája – sajnos az írás nem megy neki olyan jól, nem is nagyon szeret emaileket írogatni. Ezeknek a tudatában érdemes nyelvvizsgáznunk, ha muszáj.

Ha Tihamér a szóbelin is csak igennel és nemmel felel, aligha számít sikerre, és Karolina nem árt, ha összeszedi magát, ami a fogalmazásait illeti.

Jó esetben egyébként a nyelvvizsgán sem kell bizonyítanunk mást, mint azt, hogy a megfelelő szinten műveljük ezt a négy készséget.

Nem véletlen, hogy a régi típusú nyelvvizsga, amiben „arra voltak kíváncsiak, amit nem tudunk”, vagyis a legcsalafintább nyelvtani kacifántosságokra, kiment a divatból.

Ugyanígy vitatkoznak arról is, hogy a fordítás vajon része-e a nyelvtudásnak, vagyis legyen-e benne egy nyelvvizsgában. (Szerintem egyébként nem, mert a fordítás egy sokkal összetettebb dolog, amire nincs szüksége egy nyelvtanulónak – nekünk angolul kell beszélnünk, nem pedig magyarról angolra fordítanunk, ami sokkal nehezebb.)

Szóval ne izguljunk annyira a nyelvtan miatt. Egy csomó mindent, így a nyelvtant és a szókincset, elsajátíthatunk a négy fő készség gyakorlásával. És azt se feledjük, hogy bár nyelvtanilag helytelen mondatokkal tudunk kommunikálni, ha csak a nyelvtan megy és a beszéd nem, tudásunk nem nevezhető idegennyelv-tudásnak. Így hát:

OLVASS sokat (az interneten, a Facebookon), rövideket és hosszúakat, keresd meg, hogy mi érdekel, angolul például rengeteg könnyített, online és nem online olvasnivaló van.

HALLGASS sok podcastot vagy hangoskönyvet, rádiózz, nézz filmeket eredeti nyelven, és használj audio-chatboardokat (így a beszédet is gyakorolhatod)

BESZÉLJ, használd a nyelvtudásod, szólítsd meg a térkép felett görnyedő turistákat, szerezz barátokat külföldről vagy egyszerűen beszélgess egy anyanyelvű angol tanárral online.

ÍRJ. Bőven elég, ha megcsinálod az ilyen típusú házi feladatokat. De ha nem jársz tanárhoz vagy tanfolyamra, levelezz a külföldi barátaiddal vagy kommentelj idegen nyelven!

A Szerzőről: Rádai Andrea vagyok, újságírással és nyelvtanítással foglalkozom. Elsősorban színikritikákat írok, de a kultúra minden szelete érdekel a csecsemőszínháztól kezdve a kortárs szépirodalmon át a fotókiállításokig. Angolt és hollandot tanítok és blogot írok a nyelvtanulásról: a Lingwinget, mely a Goldenblog versenyen 2012-ben a 6. lett a szakértői blogok kategóriájában – erre nagyon büszke vagyok!


 Fedezd fel a MyEnglishTeacher.eu-t és az angol kurzusainkat. ←

ONE-TO-ONE SKYPE LESSONS WITH AN AMERICAN OR BRITISH ENGLISH TEACHER

Other schools teach you grammar rules
MyEnglishTeacher.eu helps you to become a confident English speaker

Szerző: Vendeg

Get Our Cool English Lessons For Free
  • Join over 10.000 subscribers
  • Get super materials and tips
  • Don’t waste your time